– Ballistisk undertøy kan redde liv og lemmer

Den nye krigføringen vi ser i Ukraina, har gitt en økning av eksplosjonsskader og dermed livreddende amputasjoner i krigssoner. Disse nødvendige, men drastiske tiltakene markerer ofte slutten på en soldats operative kapasitet, og svekker verdifulle militære ressurser. Nylig lanserte NFM Group ballistisk undertøy på det globale markedet. Kan dette være en løsning for å sikre soldater ytterligere og holde dem operative lenger?

Situasjonen i Ukraina gir oss et vindu inn til fremtidig krigføring. Slagmarken har gjennomgått betydelige endringer de siste årene på grunn av teknologiske fremskritt, endringer i taktikk og strategier, urbanisering og asymmetrisk krigføring med geriljakrigføring og terrorangrep. Dette er bare noen av faktorene som bidrar til det kompleksiteten, og skaper et utfordrende og uforutsigbart landskap.

Det finnes ingen Golden Hour

Den økende bruken av eksplosive våpen over store områder, tungt artilleri, flere rakettsystemer, missiler og luftangrep, er den hyppigste rapporterte årsaken til skader og død i krigen i Ukraina, både for sivile og operatører. Statistikk delt av ukrainske leger, viser at mer enn 70 prosent av alle ukrainske kampskader skyldes artilleri- og rakettangrep fra russiske styrker*. 

Det finnes ingen Golden Hour i krigen i Ukraina. Medisinsk luftevakuering er ikke mulig, og det tar ofte flere timer å frakte en såret soldat til et behandlingsanlegg. 

Den hyppigste årsaken til dødelighet hos eksplosjonsofre

Primære eksplosjonsskader ved bruk av eksplosive våpen er et resultat av eksplosjonsbølgen som beveger seg gjennom kroppen og skader lunger, hørselsorganer, øyne, hjerne og mage.

Sekundære eksplosjonsskader er forårsaket av fragmenter som forskyves av eksplosjonens bølger. Disse er mer vanlige enn primære eksplosjonsskader, og den hyppigste årsaken til dødelighet hos eksplosjonsofre. Kreftene til en eksplosjon kan projisere fragmenter mange ganger raskere enn en kule, noe som kan føre til at et at tilsynelatende lite sår, kan skjule en kompleks skade under.

Flyvende partikler, bombefragmenter og fragmenter av glass, keramikk og tre, kan trenge gjennom hud og muskler, og potensielt forårsake skade på vev og indre organer.

Disse fragmentene trenger ikke alltid dypt inn, men kan likevel resultere i alvorlige skader, kirurgi, amputasjon og død. Selv med hard ballistisk beskyttelse risikerer de utsatte delene av kroppen å bli truffet av flygende fragmenter fra en eksplosjon.

Riktig verneutstyr for fullverdig beskyttelse

Med de pågående nye truslene, blir behovet for omfattende beskyttelse i moderne krigføring avgjørende. Tradisjonelle taktisk bekledning er i mange tilfeller ikke lenger tilstrekkelig når de står overfor avanserte ballistiske komponenter.

Denne type ammunisjon kan treffe fra siden, ovenfra eller nedenfra standard panserplater, og etterlater militært personell sårbare for presise og dødelige angrep. Behovet for fullstendig lag av beskyttelse er viktigere enn noen gang.

Riktig verneutstyr øker overlevelsesraten og forlenger et lands utholdenhet, sparer ressurser og sykehuskapasitet.

Tekstil innovasjon

Som en ledende leverandør av kampbeskyttelse og militærbekledning til den moderne soldaten, jobber NFM alltid med nye innovasjoner og løsninger for å til enhver tid kunne tilby den beste beskyttelsen.

Hexonia GmbH har fra siden 2022 vært en del av NFM gruppen. Vårt tyske datterselskap har moderne produksjonsfasiliteter og er ledende innenfor Europeisk tekstilindustri.

Beskyttelse mot alvorlige eksplosjonsskader

GARM™ Ballistisk undertøy er et avansert beskyttelsesprodukt for operative soldater på den moderne slagmarken. Produktutvikler Eva Goral fra Hexonia har spilt en ledende rolle i utviklingen av det ballistiske undertøyet:

“NFM GARM™ ballistisk undertøy gir soldater bevist beskyttelse mot sekundære eksplosjonsskader, inkludert skader forårsaket av IED: partikler og fragmenter som drives frem av eksplosjonen og kastes mot soldaten i stor kraft. Denne type sekundærfragmenter kan stoppes av undertøyet, og hindrer dem i å trenge inn i huden og forårsaker alvorlig skade.»

Komfortabelt ballistisk undertøy

I motsetning til tradisjonelt ballistisk undertøy, er dette undertøyet komfortabelt, mykt og fleksibelt, uten at det går på bekostning av funksjonalitet og beskyttelse.

“Det som gjør at vårt ballistiske undertøy skiller seg ut, er at det ikke ligner tradisjonelt ballistisk undertøy. Det er utrolig mykt, sitter tett inntil kroppen og er behagelig mot huden. Du forventer ikke at et så komfortabelt plagg skal kunne redde liv», sier Eva Goral.

Kombinasjonen av silke og den unike strikketeknologien, gir undertøyet høy ballistisk retensjonsytelse, optimal passform og overlapping gir beskyttelse mot sekundærfragmenter.

Nøkkelfunksjoner for GARM™ Ballistisk undertøy

  • Sømløs strikketeknikk
  • Komfortabel passform for økt operativ evne
  • Finnes både i kort og lang modell
  • 88 % teknisk silke
  • Påvist beskyttelse mot sekundære eksplosjonsskader
  • Beskytter mot fragmenter på 0,13 g (2,0 grain) RCC > 200 m/s, iht: STANAG AEP-2920 ed.a version 2. V50
  • Absorberer og transporterer fuktighet
  • Behagelig kjølig på huden
  • Kompatibelt med annet verneutstyr, inkludert flammehemmende ytre lag

GARM™ ballistisk undertøy er et revolusjonerende produkt innen beskyttelsesteknologi. Denne innovative løsningen tilbyr både komfort og økt sikkerhet, og beskytter soldater mot alvorlige eksplosjonsskader på den moderne slagmarken. Den stadig utviklende krigføringen, gjør at behovet for avansert verneutstyr er viktigere enn noen gang.

Kilder

*National Library of Medicine, Setting Medical Boots on the Ground: Lessons from the War in Ukraine and Applications for Future Conflict with Near-Peer Adversaries , United nation, The Office of the High Commissioner for Human Rights