Equipnor AS har et bredt utvalg av kikkerter og er i jevnlig kontakt med ulike kunder med varierte behov for optikk. Valg av kikkert baseres ofte på et sett kriterier, hvor kvalitet, størrelse og vekt er utslagsgivende faktorer. På tross av at kundene våre foretar nøye vurderinger, ser vi stadig at flertallet av brukere velger takkantprismekikkerter. «Vi tør påstå at hovedårsaken er at de ikke kjenner til porroprisme designet så godt, og at det er lett og trygt å velge det man er vant til», sier Thomas Nervik, Produktsjef i Equipnor. I denne artikkelen utforsker vi hvorfor det kan være på tide å revurdere det velkjente valget, og gir innsikt i hvordan begge design møter forskjellige behov.

Porroprismekikkert og takkantprismekikkert

I det store utvalget av håndkikkerter domineres designet av porroprisme og takkantprisme- kikkert. Dette er to forskjellige typer kikkersystemer som benytter seg av ulike design for å vise fjerne objekter med forstørret synsvinkel.

Begge design har sine unike fordeler og ulemper:

Takkantprismekikkert

Takkantprismekikkert er en nyere teknologi og bruker et sett med prismer som ligger i en rett linje med hverandre, noe som gir en mer kompakt og slankere profil. Fordelen med takkantprismekikkert er at de har et mer kompakt og smalere design. De er slankere, mindre og ofte litt lettere enn porroprisme. Takkantprismekikkerter har et senterfokushjul som innebærer at man må juster fokus etter hvilken avstand man observerer på.

Porroprismekikkerten

Porroprismekikkerten er et eldre og velprøvd design som bruker et system med to prismer som er plassert i en Z-formasjon. Den kan virke større og tyngre enn deres takkantprisme-motstykker, noe som har gitt dem et noe ufortjent dårlig rykte, mens de i midlertidig byr på en rekke unike fordeler. Fordeler med porroprismekikkerten er at de gir et klarere bilde og bedre kontrast. Den har også autofokus som betyr at man ikke trenger å justere fokuset etter avstanden man observerer på. Porroprismens design gir mindre tap av lys, noe som resulterer i klarere og mer levende bilder. Men får en forbedret dybdefølelse og 3D-effekt. Denne typen kikkert gjør det enklere å skille objekter fra hverandre, noe som kan være en stor fordel i mange situasjoner. Man oppnår gjerne også et bredere synsfelt med dette designet, slik at man ser mer av omgivelsene. Konstruksjonen gir også ofte bedre lystransmisjon, som gjør denne type kikkerter gode til bruk i skumring.

Ny opplevelse med porroprismedesign

Produktsjef Thomas Nervik innrømmer at han tidligere var i kategorien som alltid valgte takprisme: «Dette designet har for all del sine fordeler og vi skal på ingen måte snakkes ned. Men etter lengre tids bruk av en Steiner Optics GmbH 8x30LRF med porroprisme design, fikk jeg og flere kollegaer en helt ny opplevelse og syn på porroprismedesignet.», forteller Nervik.

På tross av at designet er noe bredere enn takprismens, er de ofte også kortere i lengden. Ergonomien til en porroprismekikkert gir godt grep, da den fyller håndflaten bedre, noe som gir en følelse av større stabilitet og gjør det enklere å holde kikkerten stabil. For bildekvalitet, dybdefølelse, kontrast og klarhet, tilbyr en porroprismekikkert en overlegen visuell opplevelse.

Mindre forskjeller mellom de ulike design nå enn tidligere

Historisk sett var det større forskjeller mellom de ulike designene tidligere. Dette har nå utjevnet seg og optikk, kvalitet, robusthet og nitrogenfylling skiller ikke i like stor grad produktene man finner på dagens marked.

Prøv før du kjøper

Det finnes mange leverandører og kikkerter i begge prismedesign, hvor de har optimalisert fordelene og minimalisert ulempene ved begge typer. Uansett hvilken kikkert du foretrekker, er det viktig å velge en som best møter dine krav til krav til utforskning og observasjon. Men før du tar en endelig beslutning om hvilken kikkert som er best for deg, anbefaler vi at du får erfaring med begge design. Equipnor AS tilbyr muligheten til å sammenligne Steiner Optics GmbH sine kikkerter i både porro- og takprismedesign. Ved å teste dem side om side, kan du selv oppleve forskjellene og finne ut hvilken type som passer best for dine behov.

Steiner kikkerter for profesjonelle brukere

Steiner sin kikkerserie er svært robuste og pålitelige, og er optimalisert for militære og taktiske formål. Porro-prismesystemet skaper et realistisk og detaljert tredimensjonalt bilde med maksimal dybdeskarphet, som muliggjør presis evaluering og vurdering av mål. Selv på lange avstander tillater kikkerten brukeren å tydelig skille mellom objekter som befinner seg foran eller bak hverandre. Med eksepsjonell lystransmisjon gir Porro-prismesystenet også forbedret klarhet i situasjoner med dårlig lys, noe som er avgjørende i krevende miljøer.

Ønsker du å teste kikkerter i både porro- og takprismedesign?

Steiner Optik GmbH

Steiner er en tysk leverandør og verdensledende produsent av kikkerter med produksjon i Tyskland. Selskapet ble etablert 1947, og er de eneste i verden som fokuserer utelukkende på utvikling og produksjon av kikkerter.